Sunday, February 27, 2011

Rahsia bulan kelahiran-Januari

Kajian personaliti diri mengikut bulan kelahiran oleh Dr.fadzilah Kamsah.

Ok, this is me!!!

JANUARI

  • Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
~Sangat bercita-cita tapi cita-cita je la..tak buat pun..haha... SERIUS???betul, betul,betul..hehe..Rata-rata 1st impression orang kat aku: 'Sombong,garang and berlagak'. Serius gila muka, punya la payah nak senyum.. Takleh senyum lebih2...nanti orang jatuh hati..haha...kan dah terperasan. Tapi, itu apa yang Encik Hati 2 saya cakap la...hehe..Eh,membebel tu is part of mendidik ke
  • Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
~Dah jadi habit sekarang. Tambah2 pasal food..hehe..kata dah budak food tech
  • Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
~Rajinkah???Unbelievable ja.. sangat pemalas OK. Tapi kalau mai mood rajin memang rajin gila2 la.
  • Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
~Setuju. I think i'm like that.
  • Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
~Agak la. Mudah sangat tersentuh. Tambah2 melibatkan mak bapak. Tengok drama korea sedih pun air mata berjurai-jurai jatuh..huhu..T_T
  • Pandai mengambil hati orang lain.
~Sila tanya pada orang lain itu. Nan moella
  • Pendiam kecuali telah dirangsang.
~Betul..Normally it's not me who start the conversation. Need someone else to initiate.
  • Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
~Malu tu perisai wanita. Harusla kena ada sifat malu. Ha,concentrate sampai tak peduli keliling dah..hehe..Sama macam Yonghwa, Same habit ye..hehe
  • Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
~Ok, ni rasa macam tak betul..hehe..
  • Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
~100% setuju. Alhamdulillah sihat walafiat setakat ni tapi selsema dah macam bestfren.. Ok, problem resdung sikit ja. Early morning, habuk and belacan...maka non-stop la bersin. Dulu time sekolah selalu kena ajuk dalam kelas sebab bersin yang unik and cumil..hehe..
  • Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
~Romantikkah??Sila tanya pada Encik Hati saya..ops..bekas..
  • Cukup sayang pada kanak-kanak.
~Suka..kanak-kanak pun suka saya..hehe
  • Suka duduk di rumah.
~Best!!hehe..bukan apa, kalau dah keluar, tak reti nak balik..haha..
  • Setia pada segala-galanya.
~Pengguna setia produk Syahirah sejak 5 tahun lepas. Nak ambik saya jadi duta Syahirah ganti Farah tak???haha..Memang aku susah nak berubah if dah comfortable dengan something. Akan guna yang tu je. Same thing apply to person.. Once I fall in love..InsyaAllah I will love...
  • Perlu belajar kemahiran bersosial.
~Aduhai. Ni memang sangat2 perlu diimprovekan...huhu..Tulung!!!
  • Sifat cemburu yang sangat tinggi
~Cemburu??Tak?Cemburu??Entahla..cemburu tapi tak tinggi sangat kot.


*Sekadar mengenali peribadi diri

Saturday, February 26, 2011

Stay the same..

"RM 10.3 b kekalkan RON95"

Ok, ni headline utusan Malaysia hari ni. Phew..Selamat. Tima kasih ye. Menurut laporan, Kerajaan tak akan menaikkan harga petrol RON95 buat masa ini. walaupun harga minyak dunia meningkat sekarang ni. Ok, kalau harga petrol naik lagi..habisla aku..papa kedana..huhu..

Sekarang pun dah rasa perit, kalau naik lagi...alamat makan pasir la aku. Dah takleh pi shopping2..silap2 broadband ni pun kena cantas. Aduhai..ini la bahana tempat keja jauh. Seminggu sekali kena isi full tank..tu belum campur kalau aku jalan2 merayau sana-sini lagi...kopak..Abang yang kat Esso Juru tu sampai dah kenal aku..Selalu je ada muka aku kat situ..haha..Tak kat Juru, kat Esso Nibong Tebal ni..hehe.."hai kak,penuh ye"


Jawapan kepada persoalan

Answers to my doubt in previous entry 'Orang Yang Mencintai Kamu...'
Mencari jawapan kepada persoalan sebenar hati...

1)From zero, he turned it into truly,deeply,madly. Tak ada satu saat pun aku tak sayang dia. Only him that i saw.. and Yes... I don't have reason for liking him so much.

2) ^mata berkaca-kaca^ I'm praying for his happiness. They suit each other rather than us..

3) Smart dan handsome je walaupun makin gelap terbakar dek mentari tiap hari. I don't care..dia tetap kacak dimata ni..hehe..

4)Sentiasa. Ianya satu penderitaan dalam tempoh lebih 2 tahun dia menyepi diri.

5) "Good Morning/Selamat Pagi/Morning syg" Mesej wajib tiap pagi....tandanya dah bangun untuk solat Subuh. If takda reply, maka berkumandang la lagu 'My Heart'. (Ringtone that we coincidently set together. Tengok! how long it has been....)
Call untuk kejut bangun Subuh. ^Smile^ That's why i like him.

6)Dah tak punya kekuatan nak ucap sejak 4 tahun lepas.

7)Ok. Aku memang lemah sikit bab ingat2 ni. Tapi 1st date memang sengal. Boleh pi tengok wayang Muvie HK yang last sekali bila habis...dua-dua saling berpandangan sengih dan kata "Cerita apa yang kita tengok tadi?" haha...tak faham langsung.

"Movie thriller and sengal"

Hmm..memang mata sentiasa berkaca pun. Because the time won't turn back....

8)Hah, ni lagi 1. Haha..short-term memory je kot aku ni. Tapi..memang terlalu besar harapan yang dia bagi..yang kemudian dia musnahkan...

9) Oh, dia kurang sikit muzik2 ni. Strict and ganas sangat...hehe..tak romantik langsung. But, I don't care. I like him for who he is.

10)Harusla, kata dah sayang. Selalunya dia mengadu sakit2 badan la. Banyak sangat training and silat.

11)Mesti. Maklumla dua2 student lagi masa zaman bercinta dulu.

12)Hmm..apa ye. Hati kot.

13)Yes. Gugup gila..nasib jarang cakap telefon. Kalau jumpa takleh facing dia pun. Hati mesti 'Dup dap dup dap'

14)Sangat. Kalau boleh hari2 nak jumpa. Hai, tau la dekat je UPM dengan tempat dia tu..hehe..

15)Takpa, dia dah pindah balik ke daerah yang sama. Rumah pun 3 minit je dah sampai..haha.. Tapi,dah dekat dimata, Jauh dihati la pulak...

16)Hmm..ni takda jawapan. Kena tanya tuan diri la.

17)Takda yang sengal2 la. Bukan SMS or call pun..Cuma sanggup penat2 pi UM walaupun dia tak bagi untuk tengok dia silat and sambil makan Choc walnut bersama-sama..hehe..

18)Ok, aku sangat childish time tu. Nak sangat attention dari dia..manja..huhu..Tapi, memang tak matang pun time tu.. ngeh3

19)I'm happy to do that. Tapi..it's him yang banyak ajar budak tak matang ni.

20)Takda. semua dah buang. Kuciwa sangat. Lagipun dah berkali2 tukar handphone.

21)Dia yang menjauhkan diri. Bertahun2 menyepi diri...dan sememangnya itu membunuh hati ni...sampai berkecai-kecai. Punya la lama nak cantum balik..sampai sekarang pun tak siap lagi... T_T

22)Tipula kalau kata aku tak mengharap dia kembali..Tak pernah berhenti berharap...mungkin sampai dia kawin nanti?? Sanggupkah aku melangkah andai diundang...Tak pasai nak kena kutip hati yang berterabur atas jalan nanti...huhu..sambil nyanyi lagu 'tenda biru'.

23)Ya..I understand.. "Biarpun semua orang mempertikaikan alasan tak masuk akal *** tu, Lia tetap terima kerana itu yang keluar dari mulut *** . Jadi, Lia redha berundur dari hidup *** , mencari kekuatan meneruskan hidup bersama hati yang *** pulangkan..biarpun dah tak sempurna bentuknya".

Ok. Do i really love him? If it's like that...ah,I don't know.
I don't think i've love anyone these much yet. I'll save the best for the last :-)
For the final piece that will complete my life puzzle.

*See, how i'm going to move forward if I keep holding onto the memories. Dah terlalu lama..but... I can't let it go..aku jatuh terlalu dalam. Jatuh pada kesungguhan dan keyakinan dia. Aku marah tapi aku juga rindu...

~Bicara hati Lia~

Tuesday, February 22, 2011

Orang yang mencintai kamu...

Orang yang mencintai kamu...

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya
hanya ada kamu satu-satunya.


2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap
menjadi impiannya.


3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu
merasa berat badan kamu sudah bertambah.


4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.


5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,'Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain
lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang
berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.


6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon
untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.


7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu
sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat
bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.


8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa
pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau
tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.


9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia
ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.


10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon
untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.


11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan
mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.


12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi
baginya barang itu sangat istimewa.


13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung.
Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.


14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.


15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran
yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh
di mata, jauh di hati?’


16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.


17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau
mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.


18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika
kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.


19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!.
bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar
mana permintaan mu.


20].Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS
dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas
dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.


21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari
kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.


22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak
pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.


23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin
mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu,
kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.


I found this at FB. Credited to the person who posted it. Mintak maaf ye..tak kenal la pulak siapa dia.

I'm very thankful if there is someone whose willing to love me like this.

Hmm..aku ada buat ke perkara2 kat atas ni??? Tak perasan la pulak....


Monday, February 21, 2011

Tersedar dari lamunan

'Bok'
Macam ada seketul batu besar hempuk aku. Baru nak sedar kot. Lama la pulak aku mengelamun. Dah, bangunla..sedarla...

Because of this little attention, I got carried away...quite far...sampaikan dah terlintas macam2 'stupid thinking' kat mind aku. Anyway. keputusan yang diambil sangat bijak. Hoping the distance will fade the feels. Just like before..

I appreciate the sweet memories in this short moment. "Thank you..Terima Kasih..Chungmal Gomawo..Arigato..Merci...dan...Maafkan orang kerana dah mengganggu ketenangan hidup dia".

Alangkah mudahnya jika punya butang reset. Mana2 tak ok..leh tekan ja button reset tu. Tetapi hidup kita bukannya handphone atau komputer. Ada masalah..terus format. Kemudian start baru. Sorry, life isn't like that!

Now and later..I'll try and will revert to the previous me. 'Saya yang kental. Tabah dan berhati waja'...haha...Ye ke? Kentalkah saya??
Ok,I'll rise once again. Just like in One Time:


Everywhere we want to go
Everywhere you want to go

One time one time
We could feel tired at one time

I don’t care about it either
Give me a few more minutes

One time one time
I’ll show you that I can be the top of the world


Aku pinjam kata2 sorang member ni.. "Our life is like a jigsaw puzzle"
Setiap insan yang aku jumpa adalah keping2 puzzle hidup aku. Dan ada juga yang merupakan kepingan set lain. Cuba dicantum tapi bukan bentuknya..Jadi..aku takkan berhenti mencari keping2 yang masih kurang sehingga lengkaplah keseluruhan puzzle.

I'm craving..

Alright..my eating pattern is being fluctuate this past week. And today, totally zero appetite in the morning. Rasa mcm nak keluar balik pun ada. Then, also skipped my lunch..What i'm doing during my lunch break? Ok, bancuh nestum secawan and after that, aku tersadai lena kat meja. Oh, apasal pedih betul mata ni. Rasa macam tengah sua muka kat asap ja.

However..walaupun tak lalu makan nasik and segala makanan berat yang sewaktu dengannya.. Oh God, I'm craving for Secret Recipe Choc Walnut...Right now... Suddenly feels like really wanna eat. Totally!!!Definitely!!!
"Nak kena singgah Secret Recipe la camni..^sambil telan air liur^"

Ok, this is one thing i can't resist..Gila2 punya suka. Rasa cam nak nangis ja kalo jejak2 kaki kat Secret Recipe, tengok2 flavor ni takda..Waa...
I don't know why..it just.. i really love it. Can't define the reason. Eventhough this cake is related to my sad memory.. I dont care!!! Aku suka juga. Peduli apa..

I guess have to stop by Secret Recipe after work this Saturday.. Please be patient until Saturday ye..hehe..

Sunday, February 20, 2011

Apabila aku dan dia bersua...

La la la..susun barang2 atas meja kemas2. Capai bakul pi sidai baju. Selesai...grab berus and kain lak. Bawak nescafe secawan, plug earphone kat telinga (playlist lagu 'cup of latte' ok..huhu), buka paip air...and...silalah mandi wahai 'agy'ku. Dah comot dah baby aku ni. Siram air banyak2, gosok body semua and berus rim tayar yang dah hitam macam belacan tu. Penuh kasih sayang aku lap 'agy' aku ni. Bersih berkilat...hehe...Siap vacuum lagi. Ok, satisfied sangat.

Kerling jam kat handphone. Oh, dah seploh setengah. Ada lagi sejam. Ok,tuan 'agy' pulak nak pi bersiap ye. 'Hmm..nak pakai baju apa ye?'

Dok ralit tempek2 bedak, eyeshadow la..calit lipstick lagi..Alamak, dah 11.10 am. Aku janji dengan dia pukul 11.30..huhu..jadi samseng jalanan la aku kat highway nanti.

"ala-ala gini la situasinya..hehe"

Ah, akhirnya...siap pun. Tapi pi isi minyak dulu..satgi tak pasai ada yg kena tolak keta..hehe...

Kurang 4 minit pukul 12, aku pun tiba kat Pacific Megamall ni. "Yunk, u kat mana? Dah sampai ke?"
"I tengah minum nescafe panas kat foodcourt ni". "Ok,i datang ni".

2 minit kemudian.."Yayang! I mish u.." Dan berlaku la kejadian peluk-peluk antara aku dan dia. Berjaya pun jumpa dia ari ni. Asyik tertangguh ja nak keluar bersama..huhu..Ok,apa agenda kita hari ni ye. Ah ha..tujuan sebenar kami ke pacific ni. OK, lagi 2 minggu aku story ye..hehehe..

Selepas menyetelkan alkisah lagi 2 minggu ni..Pi la nak isi perut yang dah dok nyanyi2 ni. Ops, terstop kat booth Elianto lak..haha..Aku takleh resist barang2 Elianto ni. Dgn tengah Offer lagi..kan dah terbeli... :P

"bukan gambar sebenar. Elianto kat pacific tu booth kecik je"

Hmm..nak makan apa ye. Ah, takdak menu best lak. Chicken Chop pun bolehla. Bila duduk ja kat meja..maka bermula la our 'non-stop conversation'. Haha...Bla bla bla..Sampai kering tekak dok berstory mori. Ok, sila order air segelas lagi.

Dah lebih kurang 2 jam dok melantak sambil bergosip..Round2 jap pi shopping dalam pacific. Ok, aku berjaya rembat jeans selai..hee...Then bersambung lagi non-stop conversation kat mekdi..hehe..aku memang takleh stop bercakap bila jumpa dia. Kena pulak dia pun rajin bercakap..haha..

Letih mulut aku dok bercakap hari ni..haha..Ok ye Lynn..See ya again in 2 weeks. Ajak Huda sekali...hehe..

Saturday, February 19, 2011

Hari malas sedunia

Hari ini hari Sabtu = hari aku cuti utk minggu ni. Disebabkan last week dah keja, so this week off la. Yay!!!hooray


Pagi ni terlajak sikit aku bangun. Ni semua kes hati degil semalam la. kan dah lambat aku tido. Berat betul kepala,siang punya sakit kepala pun tak abes. Mlm pi tidoq lambat lak..haha..sendiri cari masalah.

Pagi: aku pi pameran kerjaya kat depan maybank ni. kecik2 je.. Ok, nothing much. Thank you. Pastu, sambil browsing jobstreet.com. Then, aku buka gak IPS@ Institute of Post Graduate USM. Hmm..tengok2 kursus tuk buat master. Mata aku tertarik kat Skool of Chemical Science; Master of Science (Chemical Instrumentation)-Mixed mode. Quite interesting..Atomic Spectroscopy,Electrochemical Methods,Surface and Thermal Analysis...bla bla bla...Tetiba rindu blaja kimia kat matriks. Rindu Cikgu Fauziah saya..huhu..

Petang:
Aku bermalas- malasan atas katil sambil main fesbuk.Lama gak online. Chatting panjang dengan cik auz. Maceh ye...hehe..
Then, chatting jap gak dgn bekas encik hati no 2. Oh, ada kat nibong tebal ni ke. Dia balik umah cuti jap la tu. This morning back home from Kelantan and tomorrow will go back to KL. kesian2..Baru tukar kem..

Tetiba,'I don't know why, i don't know why, I love u baby'...Ringtone lagu I Don't Know Why CN Blue berbunyi. Oh, encik 'Latte' saya call pulak. Aduh..baru nak mengelak dia hari ni...huhu... Nanti hati orang berdegil lagi. Petang ni ja dah 39 kali orang ulang lagu 'Cup Of Latte' tu..

Lagi..ushar balik gambar2. Aish..rindu betul zaman kat UPM tu. Sweet old time with frenz. Bila nak pi UPM ni..T_T

Malam:
Pas je post entry ni..nak khatam video2 yang dah seminggu terperap sebab laptop kena servis..hehe..1st of all, harusla jumpa Y~ong dulu. "Mianhae Yong Oppa,terabai pulak. Noumu Bogoshipeo. Saranghae Oppa". ^Wink wink^ sambil bersinar2 mata. :P

Next Watchlist: WGM Khuntoria yg last week punya (boleh meremang bulu roma tengok keromantikan couple neh..hehe), Running man ep 25 (sah aku gelak guling2 punya..haha) and CSI S11 ep 14(hmm..terbuka jap minda nak solve kes).
Hah..tengokla sampai muntah...haha

Friday, February 18, 2011

Hati yang degil.

Aku dah janji dgn dia yg aku takmau mention pasal ni lagi. But, i'm sorry. My heart is too stubborn.
^sigh^

Hati, secara fizikalnya hanya sekeping daging. Tapi hakikatnya memainkan peranan yang cukup besar dalam hidup manusia.

"Jangan terlampau ikutkan hati..."
Selalu sangat kita dengar dialog kat atas tu. Ye, jika kita terlalu mengikut kehendak hati, maka bermasalah la diri sendiri. Kena pulak hati tu nak yang bukan2 punya melampau, yang tak logik,yang mustahil...tak ke haru. Aish...

I'm in trouble now..sebab ikutkan sangat kemahuan hati ni. Sedangkan ianya adalah mustahil. IMPOSSIBLE.
Aku jatuh hati lagi selepas 4 tahun tertutup hati ni...tapi..aku jatuh pada masa yang salah. dan mungkin juga pada orang yang salah. Ah, nan moella..

Aku kalah dengan kehendak hati kerana perasaan itu terlalu indah. Feeling comfortable..being put into right place. Make me feel like home... Because of this 'too comfortable' feeling, aku hanyut. Aku lupa diri.. Aku bagi peluang untuk dia bertapak, which i shouldn't...^ sigh again^
Di mana akhirnya..kami tersepit dalam situasi yang sangat rumit.

Di sinilah kedegilan hati. Dah tau tak boleh..nak jugak. Ambik kau! Sapa yang merana. Susah hati saya..makin aku mengelak, makin dekat jadinya..aish..haru sungguh.
I'm restraining my heart and feeling.. It's not 'sepatutnya', tapi mesti. I must let 'my latte' go.
Please..we must clear this unfinished story..Kalau tak..i have to avoid u for the rest of my life..which i don't want.... ^sambil menitik air mata^ Saja buat2 emo sikit..hehe

DiIbaratkan,
Awak bagi saya pegang dahan, tapi dah reput. Jadi bila2 saya akan jatuh. Saya dah pernah jatuh sekali...Sakit sangat...

So, let just be friend...just friend ok. Don't treat me like u treat me now....Don't be good to me.
Dan semoga hatiku tak berdegil lagi....

Wednesday, February 16, 2011

Kenapa banyak sangat pelawat

Aduh, aku paling tak suka kalau ada pelawat kat kilang. Habis 1 keja aku pun tak jadi. Yang datangnya sorang je, tapi siap sedia macam 2-3 ratus yang nak mai.

Hari ni Tesco mai tengok sampel. Last month kan dah mai, takyah la mai kerap2..huhu..nasib datang sensory ja. Kalau mai jenguk documentation skali..sungguh haru.. mau aku guling2 nangis atas lantai hijau kilang aku tu. Aku tak suka audit..ah benci. Tapi dah aku sendiri pilih bidang ni.. Jangan nak banyak songeh lak ye..

Ok, lusa VHM lak nak datang. Adeh, pening pala aku jap 2-3 hari ni. Tapi nasib VHM Penang ja, normally dtg tiap 2 bulan, takpun sebulan sekali.. Ikut suka dia ja bila nak mai..

Hari ni ntah kenapa rasa sejuk yg melampau. Masuk bilik aku yang 16'C tu sah2 la dah beku. So, aku angkut semua keja masuk lab and off aircond.Betapa sejuknya sampai rasa cam nak pi sunbathing kat tepi pantai ja.. Nak demam ke ni..huhu..
Jam dah pukul 5 petang..aku dok mengadap GRN yang baru aku rembat atas meja Ah Hooi sambil bersms dengan orang yg kena pi KL. Kesian dia..Penat ye..
Adeh..Juling dah mata aku tengok barang banyak2 ni. Ngantuk pulak tu.

Tiba-tiba, Tok tok tok..
Budak QC dtg. "Metal detector macam ada something wrong la"
Ok, pi jenguk jap. Ah setel..belum fully frozen je rupanya.
Then pi jenguk department aku. Mostly dah nak setel. Ok anak2 buah sekalian. saya balik dulu ya...haha...Capai beg terus blah

Monday, February 14, 2011

Hari ini..

Ok. Tekanan perasaan sikit hari ni..

Laptop aku dah kena pi bengkel..So, ni pinjam laptop welfare jap. Take turn dgn adik aku..huhu... kempunan nak tengok Y~ong.. T_T
Habis dah takda 1 aktiviti balik keja aku.

Kat kilang pun tensen sikit..Jue dah takda..huhu..windu.
Tapi nasib baik production tak banyak hari ni. Kalau tak mau mengamuk aku tadi. Cuma ada sesi sensory dengan bos je la.

Petang lak sakit kepala..Tu la, sapa suruh tak lunch tadi. Padan muka diri sendiri... Sendiri cari masalah sendiri tanggung. OK!
Plus suhu bilik yang melampau sejuk, makin menjadi-jadi lak sakit kepala aku..huhu..tabahkan hati ja drive balik. Tepat pukul 6.03pm..terus aku punch kad lalu blah.

"Sorry bos, 3 hari ni saya nak balik awal ye. Besok je la saya sambung buat keja tu."

Sekian diari leyya hari ini. T_T

Sunday, February 13, 2011

Important people in my life-Part 2

This time..adalah sahabat2,teman2 rapat yang pernah hadir dlm hidup aku.

Mengikut Kronologi.

Aimi,
Anak cikgu kat sekolah lama mama. Kami berdua sama2 menumpang kelas darjah 1 masa umo 6 tahun. Disebabkan mak2 kami balik lambat, jadi slalu main sama2 sambil tunggu mak. Sebab tu la rapat..Tapi,dah terputus berita dengan dia skarang.Moga dia sentiasa sihat bahagia hendaknya.

Syafinaz,
Bestfren masa kat SKNT. Main sama2, blaja sama2 and buat nakal pun sama2..hehe..Aku suka picit kuku dia kalau kami jalan sama2..haha..habit yg pelik. Still keep in touch and she has grown as beautiful young lady. Anaz, nanti kawen jgn lupa jemput tau..heheh

Mr. K,
Ini impact paling besar dlm hidup aku. Student baru kat SKNT masa aku darjah 4. Ok, i'm in puppy love with him..Haha...kelakar bila ingat balik. I like him very deeply. Tapi friendship kami sgt sihat. We compete to be top in class. Selalu argue pasal study even depan cikgu2. So, memang family and 1 skolah tau kami kawan rapat. Friendship still continue even skolah lain2 masa skolah menengah. Still contact each other tapi dah jadi skit complicated. We are not couple tapi act like one. However we remain as bestfren. Nak dijadikan cerita..lepas 5 tahun tak jumpa, kami bertemu di matrik. Kena 1 kuliah pulak tu.. Ok, bestfren again...Oh,I've been in 10 years crush with him..sampaikan aku pernah kata kat diri sendiri,'if ada orang yg dpt ubah my likeness kat mr K ni..Ok, that guy is great'

Lynn,
My 'cayunk' yg very kind and sweet. Always stand by me no matter what. Bestfren start kat SOKSEK until now and hope forever. Aku dah pernah crita panjang pasal dia kat entry ni.

Mr N,
Aku tak rapat dengan lelaki sangat masa skolah menengah. Serius sangat dulu..baik la katakan..haha..tipu sangat kan. Tapi sbb obses sgt dgn mr K, memang aku jarakkan diri drpd lelaki2 lain. However, ada sorang form 4 baru kat kelas aku..perangai dia saling tak tumpah dengan mr K. And then dia jadi partner aku masa program 5 hari wilderness..so kitaorang jadi rapat. The more i know him, the more he resemble my bestfren mr K. Start lepas tu..memang dia la satu-satunya kawan lelaki yg kamceng dgn aku kat SOKSEK. Slalu tolong aku dlm study.. Thanks ya kawan.

Encik hati,
Aku kenal encik ni masa tgh2 break spm. Gila..org dok spm aku leh dok menggatai..haha..Semuanya start kat masa tgh break sebelum paper agama. Venue: Rumah Lynn. Time: tengah tengok crita Eiffel, I'm in love. Encik ni adalah kawan kepada skoolmate aku. Mulanya banyak encik ni kelentong aku, aku yg naif ni pun percaya bulat2 apa dia kata. tapi last2 dia berterus-terang gak. Encik ni cukup baik tapi aku yg tak baik. I accept his love tapi tak sepenuh hati sebab crush kat mr K yg sama matrik time tu cukup kuat. Tu la masalah aku..skali aku jatuh hati memang payah nak berubah. Sampai encik ni pernah kata ' Kalau la saya boleh ubah perasaan awak kat dia tu pada saya...'
See..i'm bad girl kan. Kapel dgn encik ni tapi suka kat org lain. Almost setahun gak aku dgn encik ni..tapi last2 aku dah takleh..Long distance punya relationship memang susah nak maintain, Hati aku pun tak kuat. Percaya tak, 2 tahun aku kenal and dlm setahun kapel..skali ja aku pernah jumpa dia. Lastly..i ask for break-up. i let him go... 'Encik, saya sentiasa doakan kebahagian awak walau dimana pun awak berada'.

Zamiy-Chan,
My best chum..yg sangat manja. hehe..dia panggil aku mak. Masa kat 334, bila hari cuti je..mesti aku buat breakfast kat dia. Pernah siap sedia bekal sandwich dia bawak pi kelas..haha..dah macam mak dia lak. Aku dah slalu tulis entry pasal dia. Bila aku dengan ni..memang kecoh betul even 2 orang je pun. Dan lagi kecoh kalau Cik Paah and Cik Auz join sekaki. Zamiy chan, paah and auz memang kawan2 yang sempoi la kat upm tu.

Encik hati 2,
Ok..this is my 2nd. Berkawan biar ramai...tapi cinta sejati biar satu. So, ni 'kawan' kedua aku. Beliau merupakan kawan lama aku gak yg tetiba confess. Biaq betul mamat ni..buat lawak april fool lak dengan aku. Aku tak pernah ada feeling pun kat dia, dahla slalu buli dia masa skolah dulu. Tapi kesungguhan dia..buat aku jatuh. From zero dia tukar this feeling to truly,deeply, madly..huhu..Terus hilang crush 10 tahun aku..Biarpun almost setahun dia muda drpd aku tapi dia matang. He gave me hope and dream...and then he shattered them. Dengan alasan yang sangat tak diterima pakai oleh kawan2 aku. I've lost my footing..my soul, my feeling. 6 bulan pertama aku ibarat patung..emotionless.. Aku jatuh terlalu dalam..tapi syukur..Allah sayangkan aku..DIA kirimkan kekuatan melawan perasaan ni. Thanks a lot buat kawan2 yg sentiasa bagi semangat tuk aku. Then, I rise once again..dengan tembok yang cukup kukuh untuk perasaan cinta bertandang. Because of this heartbroken..I defend myself against men. My life hanya bersama kawan2. Sebab tu aku berjinak2 dengan anime,manga, kpop. Aku sibukkan diri supaya i don't feel alone. Whenever i'm alone..the tears will fall. 2 tahun encik ni menyepi pastu dia contact aku balik. Katanya baru dapat kekuatan berdepan dengan aku. First time jumpa dia lepas 2 tahun..aku menangis disebalik ketawa. Luar ja nampak happy..tapi dalam..Allah saja yg tau betapa tergurisnya aku. However..aku terima dengan Redha. He's not meant for me. Aku pernah kecewakan orang dan kemudian aku yang dikecewakan. Ok, i deserve it. Now, I'm Ok. Betul!!! Apa yg lepas biarkan berlalu.

Sarah,
adik 1 year younger yg aku kenal masa sama2 praktikal kat MKKMPP. We were bound by 1 common interest.. Yo, It's Kpop. haha...kpop ni memang banyak merapatkan aku dengan orang la..It's because we share the same interest, thus we are more comfortable to talk. Dia Big Bang VVIP and aku lak SUJU's ELF. Tapi kami sama2 Casseiopia DBSK. After 3 bulan kenal..dah jadi vice versa. Dia dah minat SUJU and aku lak dah minat Big Bang..hehe..menarik. Biarpun sempat 3 bulan ja..tapi dah macam 3 tahun punya kawan. Berlinang air mata masa berpisah pas habis praktikal..huhu..

Jue,
Ini kawan rapat terbaru. 1 year older.. Kami rakan sekerja..from our first day till hari terakhir dia. Alhamdulillah, murah rezeki dia.She got better job. Susah senang 7 bulan kami sama2..Very nice and cute fren. Very cheerful.. 'Jue, Good luck in everything u do and all the best kat tempat baru kay'..

Ini insan2 istimewa dalam hidup aku.From them i learn a lot about life. Keluarga dan sahabat adalah my precious. Aku tak suka pada orang yang buang family, buang kawan2 sebab cinta. Kekasih boleh tinggalkan kau..tapi keluarga tetap terima kau walau macam mana sekali pun.

'Kau gaduh dengan boyfren, kawan2 leh dengar masalah kau. Tapi kau gaduh dengan kawan2, ada boyfren ambik kisah'. Aku tabik kat lelaki yang ambik berat soal kawan2 awek dia..sebab bukannya takda cuma susah nak jumpa..tu ja..

Important people in my life-Part 1

Harta paling penting dan berharga..semestinya my family; mama, baba and adik2. I'm very thankful to ALLAH. Syukur,Alhamdulillah.

Mama,
Wanita tabah yang mencari rezeki dan menguruskan keluarga serta anak2 dikala berjauhan dengan suami. YA, aku cukup kagum dengan kekuatan mama. Tuntutan kerja baba membuatkan mama sering sendiri menguruskan rumahtangga. Dia pernah suarakan pada aku betapa peritnya masa jaga kami kecik2 dulu sendiri. Ye la, suami jauh, anak pulak kecik2 lagi. Merenung situasi mama membuatkan aku teringat pada 1 kata-kata yg jadi favourite aku. " Wanita paling gagah ialah wanita yang tabah menanggung rindu".
Aku mahu jadi macam mama. 'Anak, Isteri, Ibu dan Menantu yg cukup sempurna'
Serta punya ketabahan yang cukup tinggi.

Baba,
Ketegasan yang sangat tinggi membuatkan aku agak takut dengan dia masa kecik2 dulu. Biarpun aku anak sulung dia dan nampak je mcm tak manja.. Tapi aku la yang menangis2 masa kat asrama sebab rindu kat dia. Manja dalam diam sebenarnya..hehe..In his eyes, i'm still his little girl. Sebab tu banyak je nasihat2 dan peringatan untuk aku yang selalu lupa ni. My dad is the best..very dependable and knowledgeable. My All-know-superhero.

Adik 1@Abang,
Gap umur kami 4 tahun. Excited gila masa dulu..yay..ada adik. Bila dah besar sikit, kami rajin bergaduh.Main sama2, then ada tak puas ati..terus gaduh. Mcm anjing dgn kucing..huhu..Tapi bila aku dah masuk asrama, i felt the emptiness..Relationship kami ok sikit. And bila makin dewasa ni, kami jadi lagi kamceng. Adik aku ni pun very dependable. Anak lelaki sorang yang jadi pelindung bila baba jauh.

Adik 2@Adik,
Ni adik bongsu aku. Gap umur 10 tahun. Very shy, quiet and mysterious girl. And of course la manja pasal dia yang kecik skali. Plus lak dia tengah kat peringkat 'rebel' skarang ni..jadi macam2 prangai la. Gadis remaja yang sedang mencari hala tuju diri. Tapi kami share 1 common interest. Oh yeah, we are kpop lovers..haha..

Mereka la harta tak ternilai dalam hidup aku. Family is my everything.
Moral value: Sayangilah keluarga anda selagi mereka masih ada.

Friday, February 11, 2011

Yang tak patut...


Sebelum ni aku ada cakap pasal perubahan. OK..aku berubah lagi. Tapi yang ni tarak bagus punya..KENAPA? MENGAPA?

Awat aku malas sangat la ni???Sapa nak tolong jawab tu...huhu..Apakah?
Aku dah malas MEMBACA. Diulangi..B.A.C.A.
Aiseh, mana perginya hobi murni aku ni. Dulu, aku dan buku memang takleh berpisah. Kalau 1 hari tak dapat buku, berguling-guling nangis atas lantai..Ok,hyperbola la tu..melampau..hehe

Masa zaman student, kalau campak aku kat MPH midvalley..maka senyapla aku. Dok dalam tu 2-3 jam pun takpa. Sampai sanggup menempuh perjalanan terseksa dalam komuter semata-mata nak pi tengok buku kat MPH ja pun. Tengok!Betapa sayangnya aku kat MPH. Kalau dapat tau 'Vampire Kisses' dah keluar, maka cepat2 la aku menerjah ke MPH. Tak sabar nak sambung baca la katakan. Dulu masa zaman berdua, tunggu 'dia' tuk dating pun, aku leh bertapa dalam 'BORDERS' Times Square dulu..Tu la,sapa suruh mai lambat..huhu..Ish,awat aku pulak yang kena tunggu dia..Apakah

Kalau ada book fair kat PWTC, mesti wajib patut pi punya. Aku ni pengunjung setia..haha..Bila mai sini mau ready duit kurang-kurang 3-4 ratus punya la. Sekali masuk MPH ja,paling sikit duit keluar pun mesti dalam rm 50 gak. Tak pernah aku balik tangan kosong. Ok,sebab aku suka buku sangat..duit takdak masalah la. Asal aku puas hati.

Even masa aku keluar shopping pun , 3 tempat wajib yang boleh buat aku senyum sampai telinga termasukla kedai buku selain kedai komputer/gadget dan kedai video.

Tapi sekarang.....
Ish..dah berhabuk novel2 aku kat rak tu. Ada yang dah lama beli sampai sekarang pun tak baca lagi. Simpati sungguh aku pada buku-buku sekalian. Tapi apakan daya tuanmu ini makin pemalas..huhu..
Dan betapa kritikalnya kemalasan membaca aku ni, dengan komik-komik sekali pun aku dah malas..Ish, kritikal ni. Biasanya 1 malam, 3-4 komik aku leh balun sekali. Sanggup tido lambat semata-mata nak baca komik.
Namun, baru-baru ni..aku ambik masa 3 hari nak habiskan 1 komik. Oh, miracle kan. 2 lagi komik yang aku beli, 2 minggu kemudian baru aku baca. Ok,sangat luar biasa. kalau tak, tak sempat salin baju aku dah baca komik dulu..
Segala macam magazine..tu pun aku dah tinggalkan sekarang. Dewan Siswa, Remaja,Cleo, Dara,Nur..dah lama aku tak beli..huhu..ish,kemalasan yg melampau betul la..
Aku dah beli 'Vampire Kisses 6' pun aku belum baca. Padahal ni buku paling favorite. Merata aku cari nak beli..TETAPI..malas mengatasi segalanya

Please..please regain the interest. Sila minat membaca balik ye..^pesan pada diri sendiri^

Friday, February 04, 2011

Warganegeri manakah saya????

Ikut ic, aku orang perak. Tapi sebenarnya menetap kat penang. Ala, nibong tebal-parit buntar tu sempadan je pun..Tapi disebabkan kes sempadan camni..loghat penang aku pun tak pekat sangat, cakap perak lagi la tatau..dulu masa kat kl, kalo aku tak bagitau yg aku orang penang, orang lain pun tatau. takdak loghat utagha langsung. tapi kalau jumpa 'gu', keluaq jugak la 'hang','chek' ni..hehe..

Tadi pagi, cik paro call. Dia kata nak turun penang weekend depan. Ok, aku no hal. Then dia tanya la aku pasal tempat2 kat penang ni, mana nak stay dsb. Oh, aku terpana jap. Tatau apa nak respon. Apasal aku tatau pun tempat2 kat penang ni?? Camna nak advise kat dia. Paro, kau gi google je la cari. Tak pun tanya auz. Tempat2 pelancongan kat penang ni aku sendiri pun tak penah pegi..Adus, aku ni orang mana sebenarnya.

Kalau aku tatau pasal belah pulau logik la gak pasai aku ni orang daratan bak kata paro..haha..seberang perai la. Memang jarang2 pi tanjung (sama maksud dengan penang island menurut warga penang) pun. Last time aku naik bukit bendera mungkin seploh tahun lepas atau lebih..kesian kan.

Tapi lagi teruk bila belah seberang perai pun aku tatau. Memang sah nak kena buang negeri aku ni...haha..paling kritikal area seb perai slatan yg merupakan kawasan kediaman, kampung halaman aku pun aku tatau.... T_T
Jangan tanya aku pasal tempat2 dan jalan2. Dengan yakinnya aku fail..je ne sais pas, Nan molla.
Kalau en. Maru menafikan dia orang melaka masa paro tanya..maka aku pun nak buat yang sama bila orang tanya..haha..Aku warga PULAU PINANG yang tatau apa2 pasal negeri ni..Hancus

Thursday, February 03, 2011

A cup of latte


latte datangnya daripada perkataan Italian caffè latte or caffellatte ( disebut kaffelˈlatte), bermaksud "coffee and milk" is a coffee drink made with espresso and steamed milk..


"sedapnya tengok kan..hehe.."

Alright, since i can't drink a cup of latte now. I'll just drink a can of latte..haha..

Ok. Intro je tu. Aku bukan nak story salasilah latte ni pun. Actually ni berkenaan satu lagu korea yang telah mencuri perhatian aku baru-baru ni. 'A cup of latte' oleh Gavy NJ. Sweet melody and paling penting maksud disebalik lirik lagu tu. Really portrays my thinking at this moment. That's why la aku suka lagu ni sekarang disamping lagu2 daripada Infinite.. Of course la lagu ni dalam bahasa korea tapi I'll include the translation here:

Don’t come close

Don’t come into my heart

I’m not the girl you’ve been looking for, not your love

Don’t be nice to me

Don’t love me

I’m shaking as you get closer to me, I want your love

I’m not your love, but want your love

I’m afraid I might get hurt again

What am I going to do with you

When it’s sunny day, you hand a cup of latte to me and smile without saying anything

Because the sunshine is too lovely, you ask me to go for a walk to anywhere together

I don’t know bay bay babe

When it’s snowy day as if you know my feeling

You call me and ask me to have a drink

You come into my heart and mess it up

I don’t know bay bay babe

When I’m crying over my ex-boyfriend

You just listen to me without saying anything

How do you know it so well

How do you accept my wounded heart

I don’t know bay bay babe

RAP PART

Every time you look at me that way

Every time you treat me that way

My heart backed away moves 1 step forward and falls for you

Your big broad chest always gives me a hug

Your warmth makes me lean on you

Ok, love me and hug me more

I’ll let you handle me, love me more more more

Shall I love again…..


Come close to me

Come into my heart

Although I’m not the girl you’ve been looking for

Love me please

Love me just like you do now, be with you

You’re for my love, you’re my love

Shall I give my heart to you

Be with you….

Oh, what's wrong with me? Why i'm becoming sentimental like this. I should be listening to One Time instead of this. ^sigh^

Ok, my mind really in mess now. However, if anyone would like to hear this song. HERE



Changes in my life

Human do change and always need changes. From bad to good.. to be a better person. No matter if it is small or big change.

Aku sendiri dah lalui pelbagai perubahan...namun aku akui tak semuanya baik. Aku juga manusia, yg tak boleh lari drpd melakukan kesilapan. Yang kadang2 buta dan sesat dlm mencari diri. Namun aku harap hanya satu yg takkan berubah dlm hidup ni..kepercayaan aku pada-NYA.

Pemangkin perubahan aku kebanyakannya adalah kawan2 kerana lebih separuh hidup aku is spending time with them. Jadi adalah penting memilih kawan dengan berhati2 kerana our friends are the reflection of ourself. Sudah acapkali kita dengar.. 'Untuk menilai seseorang itu, lihatlah siapa sahabat-sahabatnya'.

Somebody has changed me from firm and hard-hearted to sensitive and softhearted. So that, i'm aware of other's thinking and feeling. I'm not a heartless person anymore...
Somebody has changed me from boyish girl to a lady-like.
And also because of somebody, I've gained my confidence and become proud of myself. They make me believe in myself. Throw away all the anxiety and try to reach the top. Yes, because of these 'somebody' and as i undergo this life..I do change. As people say, 'Experience is the best teacher to us'.

Perubahan terbaru aku takla besar sangat tp bawa makna yg besar. Ok, Aku dah start makan udang..haha..weird and pathetic, right? It's not because i can't eat but because i don't want to.. tp mmg la aku alergic skit dgn udang tapi tak selalu pun. Aku dah buang masa 23 tahun tanpa rasa nikmat sedapnya udang tu..haha...pitiful...."Ha kak, makan udang ka. Sedap tau." Itu ayat yg keluar drpd mulut mama masa nampak aku kopek udang..haha..her daughter never eat shrimp.

Satu lagi ialah..I've bought pink blouse. OH EM GEE! biar betul ni... I've always hate..no hate is too harsh...always dislike pink color. It's because i don't like typical thinking. 'Perempuan mesti dikaitkan dengan kaler pink'. Ok, aku tak suka statement tu. Sebab tu kaler favorite aku adalah biru. Color that synonym with guys. I won't buy pink-item willingly. Tapi kalo orang bagi..aku terima je la. Dah orang bagi,takkan tak suka lak kot. However, couple days ago...aku baru beli satu cute pink blouse and totally in love with that blouse. And it's the last piece left at the shop..Ok, I changed my mind..Pink color do look sweet on girls....hehe...Alright, right now. I don't hate pink anymore tapi still not totally like it. It just the dislikeness has decrease few percents.

I'm still hoping that i would always change..to be better in life. And if later i found my soulmate..hope he will be the last love in my life. Hoping i won't change my love for him until the end of my life...

Please change if it is necessary.