Tuesday, July 26, 2011

Where's the manner??

Adap semakin menghilang.

Rumah, Sekolah, Tempat kerja, Pasar...we need manner everywhere we are.
And..on road. Mostly with totally no manners. Memang patut pun rombak balik kurikulum driving skool. People on road macam tak pi skolah. Ops,biadap lak cakap camni. Sorry! I lost little bit of my manner because i feel unsatisfied..bengang pun ada kadang2.

1) Keta laju gila yg tak sabo2..bagi lampu kelip2..rapat cium bontot keta lagi.. Ingat jln ni dia sorang punya ka. Bukannya aku bawak 30km/j pun..sabo la bagi aku time tukar lane. Drpd nak bagi line terus rasa cam takmo bagi. Kalo aku dengki..mau ja aku bwk slow2, biaq padan muka dia. langsung takleh potong..hahaha

2) Kalo tadi keta xtra laju, ni keta xtra slow lak. Bwk keta tak fikir org lain dah. Nak bwk 20km/j sila dok lane kiri la. Mmg bagus berhati2 kat jln raya..tp tu dah terlampau be careful. Aku ni dh la tak suka hon2 and bagi lampu. Kot ada sakit jantung tak ke terus stop. Naya aku..

3) Lori and bas yang sangat samseng. Anda rasa anda besar leh buat suka-suki je. Kalo eksiden depa ok ja..tp yg naik moto? yg bwk keta? So, please respect others walopon kami2 ni kecik.

4) Bwk moto takdak lampu. Adoi encik...tak sayang nyawa ka??? Mana la saya nak nampak encik gelap2 tu. Kalo encik2 pakai baju kaler cam ni

takpala..ni tak, pakai hitam baru macho. Ah, macho tak macho. Nyawa lagi penting la.

5)Keta/Lori/Bas/Van @ Kenderaan yang bila nak potong masuk lane tak bagi signal. Main redah masuk je. Ish, aku gelek dengan stemrol kang baru tau..takpon pinjam Optimus Prime langgar..haha... Adap mana? Suka ati dia ja. Sungguh tak bersopan. 1 lagi bila nak masuk simpang..tak reti2 nak bagi signal. Yg aku ni tercongok tunggu takut dia terus tapi zupp...sedap ja masuk. Aish, penat aku tunggu. Bengang tul la..especially simpang kat depan umah aku ni.

6)Motorcyclist and Bicyclist yang sesedap ati dok tengah2 jalan dengan kelajuan lembu jalan lagi laju. Halo, saya ni takmo la kurang ajaq tapi awak kayuh basikal takyah la dok tengah2 jalan macam bas yg nak lalu. Tu yg byk eksiden libatkan moto n basikal ni. Yg naik moto lak, tak reti2 nak pasang side mirror ke.

7)Anak2 muda kat kampung yg bawak moto..Subhanallah..langsung tak bersopan. Just because tu jalan kampung..hangpa pikiaq leh suka ati ja. Sakit jiwa betul aku tengok.


Aku ngaku aku pon bukannya baik sangat on road ni. Kadang2 tak bagi signal gak..hehe (tapi slalunya time takdak keta follow blakang la). Tapi i'll try my best to be good..to respect others..



*Lately aku drive agak laju...ada sikit desire for speed. Feel satisfied. Hmm...Maybe i should be racer...hahaha...

Remake and Adaptation

Uiks..banyak lak drama2 remake dan jugak adaptation sekarang ni.. berlumba2 producer dok tiru sana sini.

Kat Taiwan..ada adaptation manga/anime Hayate, The Combat butler. Ada pelakon korea dlm drama ni..Park Shin Hye.
Anime ni best walaupun aku tak tengok pun...hehehe..I just know. :P
Drama ni pun sorry la nak tengok... not really into Taiwanese drama except ISWAK..that one SUPERB!!!
Plus..dont really have time sebab byk lagi waiting list drama lain.

Jepun pun sangat-sangat la banyak adaptation. Opkoz la..depa yang buat manga2 semua tu.
I just found out yang ada Ouran High School Host Club live action. Oh my..Interesting. Ok, aku suggest silalah tengok anime Ouran ni. Memang aku dah repeat banyak kali and gelak guling2 atas lantai. Tamaki's puppy eyes is the best!!!

Tapi for the drama not sure la..so lets watch later k...because when they turn anime/manga into live action..usually u dont get the feel as reading the manga or watching the anime..Opkoz la..usually dlm manga/anime sangat la banyak action/reaction/expression yg unrealistic and nonsense. So, how do u expect real human to copy the same thing. Just like when they make Lovely Complex live action. How to make the actress does expression exactly like Risa in the manga..tak masuk akal langsung. (anyway..lovely complex manga and anime are really THE BEST!!!!) One of my most fave series..x caya sila tanya Zamiy-chan and Auz.

Then, jepun gak ada remake drama You're beautiful@Minami Shineyo dgn title Ikemen Desu Ne.. ;D
From this drama where i met my lovely YongHwa..eceh..'met'...macam la jumpa betul..ah, watever..apapun, dah 7 kali aku repeat.

Hmm..will watch Ikemen Desu Ne later..tapi..moella..x expect sgt la..first, casts aren't VERY good looking as ANJELL la..ye la, it's quite diff between a korean and a japanese la..I never see japanese actor that has skin as fair and look smooth like Jang Geun Seuk. Most korean artiste are really good looking...bcoz of plastic surgery..hehehe...only some are really natural beauty.
Second, usually remake aren't interesting as original. Example : I prefer ISWAK rather than Playful Kiss even hero hensem gila. Then..opkoz la Hana Yori Dango drpd Boys Over Flower walaupun ramai yg tergila-gila kat Goo JUnPyo ngan Jihoo Sunbae tu...Nway,Matsumoto Jun is the best!! So, will try la later..baru kuar 2nd episode je.

Kat Korea lak..promotion bagai nak rak tuk City Hunter. Adaptation form manga Tsukasa Hojo..Ok, aku pun tak penah tau pasal manga ni sbb ni lama punya. Ada total 20 episod tp kat ONE baru smpai epi 8..so, aku pun tengok smpai 8 je.

Tak expect nak follow sbb bukan genre aku tapi pas tengok few epi...quite ok la. Not really heavy action like Iris and Athena la. However,ada 1 cacat yang pada aku sangat la ketara kat drama ni.
Dlm 1st epi, watak hero@Lee Minho membesar kat Thailand. Tapi sangatla fasih ckp korea.. Ok, mmg bagus sbb tak lupa nation language dia tapi isn't slalunya orang akan cakap according to the native. It will be nice kalau leh tunjuknya dia cakap thai sikit. And then..watak bapak dia@Ketua gangster..ckp Korea gak tapi anak2 buah balas speaking org putih and thai. tak ke mcm ayam dgn itik bercakap.. See..a little bit not smooth here.

Hah..sudah..dah jadi pengkritik filem/drama lak aku ni. Slalunya dgn Zamiy-chan dlm panggung je jadi pengkiritk neh.